söndag 31 december 2017

Vargen kommer!

Bild lånad från Sverigesradio.se
Strax är det andra januari, och då är det dags för några av Sveriges jägare att jaga varg. Ett mycket känsligt ämne! Som varenda år sedan 2010 så överklagas det av diverse föreningar, grupper och sammanslutningar. I år överklagade även Svenska Jägareförbundet, men inte mot jakten i sig, utan mot att det var för få vargar på licensen. Dom andra var givetvis emot jakten och ville få inhibition av jakten tills överklagan behandlats av domstol. Dom fick avslag på detta, och samtliga överklagande avslogs också.

Jag är varken för eller emot jakten som sådan, kanske för att jag inte är drabbad av varg (ännu) och jag kommer alltså inte att delta i någon vargjakt, däremot är jag intresserad av viltförvaltningen i Sverige, och även intresserad av att vi skall ha ett fungerande lantbruk, och att människor skall kunna ha ett liv på landet. Vi har klarat oss utmärkt utan varg i många år och det fanns nog en anledning att dom utrotades från Sverige en gång. Dom som bor där mitt i ett vargrevir tycker nog inte det är så kul att få sina djur rivna och massakrerade av ett rovdjur som regeringen tycker att vi skall ha och därför planterat in i landet.

Man skall rapportera om man sett varg, vilket jag inte tänker göra. Jag tänker inte hålla koll på deras vargar. Jag har sett två stycken som förföljde en älgko med en halt kalv nära vår ena mark, och en varg i närheten av Trollhättan samt en i utkanten av Vänersborg, men det var ett par år sedan nu. Det är fina djur att se på men det är hundar också, och jag har hellre en hund faktiskt, även fast jag helst inte vill ha det heller. Folk över lag verkar ha någon slags Walt Disney-relation till vargar. Det är rovdjur och dom dödar ungefär tre gånger så mycket djur som dom behöver för att äta.

Dessutom så kostar det skattebetalarna massvis med miljoner för att betala skador, skadade och dödade djur, skadestånd och att undersöka allt som har med varg att göra. För att inte tala om vad hela vargcirkusen kostat... och kostar. Samhällskostnaden (år 2010) för de 200 första vargarna i Sverige uppskattades till 120 miljoner kronor, det är undersökningar av vargskador, inventering, vargflytt, länsstyrelser, register, poliser etc. etc...
Näsbyholms Gods i Skåne investerade i ett vargsäkert staket åt sina får, för en kostnad på 1,7 miljoner, varav Länsstyrelsen betalade ca 800,000 kr. Staketet skall underhållas till en kostnad av ca 200,000 kr per år, och har en livslängd på ca 12 år. Detta staket är en första åtgärd och täcker endast in ca en tredjedel av godset.

Att flytta "Junselevargen" fyra gånger kostade oss 9 150 000 kr... ja, 9,1 miljoner för att flytta en varg, som sedan tappade sin GPS och försvann, eller blev skjuten. Vi kan således stoltsera med världens dyraste nu icke-levande varg. Smart.

Jag har läst en del insändare, artiklar och försök till debatt i ämnet, bland annat en av Kristina Hallin och Seija Bildängen, den första av dom en människa som skriver så mycket skit om jakt och jägare så hälften hade varit mer än tillräckligt. Att hennes inlägg dessutom är så sjukt överfyllda med rena lögner och faktafel gör henne till en enligt mig fruktansvärt korkad människa som borde hålla sig till annat. Kanske virka grytunderlägg eller nåt.

Som exempel så påstår hon att Svenska Jägareförbundet får 52 miljoner av staten varje år, alltså skattepengar. Detta är helt fel. Det är vi jägare som betalar för detta genom det statliga jaktkortet, ingen annan. Dessa pengar hamnar i viltvårdsfonden och betalar dessutom för viktig forskning och hjälpinsatser för vissa hotade och känsliga djur. Jag undrar hur mycket Kristina betalar för detta varje år?

"Viltvårdsavgiften ska användas för att ”främja viltvården eller andra liknande ändamål som är förenliga med syftet med jaktlagen”. Vilda däggdjur och fåglar ska enligt lagen ”vårdas i syfte att bevara landets viltbestånd och främja en med hänsyn till allmänna och enskilda intressen lämplig utveckling av viltstammarna”. Viltvården avser samtliga arter av däggdjur och fåglar, men viltvårdsavgift betalas bara av den som jagar.



 Kristina fortsätter;
"Specialtränade" hundar har funnits ganska många år... hunden i sig brukar ha jakten i sina gener, och har (hur otroligt det än kan låta) haft det i några år nu..... och det är liksom själva vitsen med att använda vissa speciellt lämpade hundraser på olika sorters vilt, så dom inte jagar gamla tanter istället för t.ex. älg. GPS, ja, varför inte kunna ha koll på vart hunden befinner sig? Ser inget alls problem med detta, inte heller är det olagligt. Men sedan nämner galna kvinnan "olika fordon"!? Vad för fordon? Det är absolut förbjudet att använda fordon i jakt, men visst, vi får köra med dom till jaktmarken såklart! Eller menar hon att hundarna har fordon? Vissa handikappade jägare kan få dispens att använda t.ex. en fyrhjuling eller snöskoter för att ta sig ut i skogen dit det kan vara svårt att komma med en rullstol.


1. Nej, man får jaga under de jakttider som bestäms för varje art, baserat på deras dräktighetstid etc..
2. Får man licensjakt på en art så är det inte olagligt, oavsett vilken lista den finns med på.
3. Jakten regleras med massvis av just regler. Jakttider för varje art, klockslag då jakt får bedrivas, vapenklass för olika arter, ammunitionsval, krav på eftersöksekipage, förbud mot fordon, belysningar och diverse regler och förbud. Att skjuta hur mycket djur man vill gäller småvilt som fågel, hare, räv, rådjur etc., dock skall man inte skjuta mer än vad marken bär. Högvilt som älg, björn, kronvilt etc. är strikt kontrollerat med tilldelning i de olika områden man bedriver jakt. Överskjutning eller dödande av fel djur innebär straff, oftast höga bötesbelopp.
4. Ja. Bra.

Kristina maler på i inlägg efter inlägg med liknande lögner och påhitt. Vissa saker har jag inte ens orkat att kontrollera, men utgår ifrån att mycket är just fantasier... Riksdagen har tydligen en skjutbana i källaren där bara hemliga medlemmar kommer in.. alltså den superhemliga mutade grupp i riksdagen som handhar just jakt. Låter troligt... eller?

Sedan har vi "Hans", som lägger in sig själv i skaran "ovetande", då han liksom Kristina inte har en aning om vart pengarna till Jägareförbundet kommer ifrån. Inte fan är det dina pengar Hans, såvida du inte betalar Statligt Jaktkort!



Nä, snälla ni, om ni vill ha någon heder kvar... Värna gärna om djuren, men tyvärr gör man inte så stor skillnad genom att sprida lögner.
Gör som vi hemska jägare istället; Mata djuren på hårda vintrar, lägg flera tusenlappar om året på stödutfodring, inventera och se till så att djuren inte är skadade och lider i onödan. Betala gärna jaktkort, så är ni med och betalar massa miljoner för viltvård och forskning. Ta jägarexamen och lär er något om regler och annat som har med jakt och viltvård att göra. Man måste inte jaga för att ta jägarexamen, men man lär sig otroligt mycket om djur och natur.
Dom här enkla sakerna kommer djuren att uppskatta mer än av att ni sitter vid ett tangentbord och ljuger. Djuren läser inte, och har inte er att tacka för ett jävla skit.






Länk till hela insändaren av Kristina Hallin; 
https://newsvoice.se/2017/01/04/jaktmaffian-ignorerar-eu/
Länk till hela insändaren av Hans;
http://www.helahalsingland.se/opinion/insandare/jagarna-lobbar-hart-for-sina-intressen

KÄLLOR:
http://www.atl.nu/lantbruk/stora-kostnader-efter-vargangrepp/
https://www.jaktojagare.se/kategorier/aktuellt/hon-har-kostat-drygt-nio-miljoner/
http://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Jakt/Sa-anvands-viltvardsfonden/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar