onsdag 2 september 2015

Jaktåret är i full gång!

Japp, 16 augusti varje år så startar enligt mig det nya jaktåret på allvar. Egentligen startar jaktåret den 1 juli men den 16:e augusti är det bockjaktspremiär och det är den roligaste jakten tycker jag!

Remington 700 Mountain. Kaliber .30-06 (7,62x63)


1. Rävjakt med lockpipa.

Den 9:e augusti kunde jag inte hålla mig från skogen längre så jag packade mina jaktsaker för att se om jag kunde knäppa en räv. Dagen innan hade jag köpt en lockpipa för räv och suttit på YouTube och kikat på videos hur man skulle försöka få ljud i denna pipa. Pipan jag köpte var en Nordic Crying Bird och med rätt blåsande i den skall det låta som en skadad hackspett.

Jag satte mig på en åkerskant på jaktmarken, där har jag bra översikt över skogskanten och åkern, och jag nörjade blåsa som besatt i pipan... I ca en halvtimme satt jag där och det blev ju lite jobbigt för munnen att hålla på så, men ingen räv syntes till. Det kom något rådjur borta i skogskanten och en hare hoppade fram och tillbaks. Men ingen räv.

Jag tröttnade efter ett par timmar och packade mina saker och reser mig för att gå till bilen, då ligger det en räv och vilar på traktorvägen ca 80 meter BAKOM mig! Ha! Så jag drog av mig ryggsäcken väldigt försiktigt och lade mig på mage. Sedan kröp jag försiktigt ungefär som en elitkommandosoldat typ, fast inte så smidigt som på film antar jag, men det var massvis med sniglar i gräset så jag antar att dom blev som glidmedel för min ninjaliknande lekamens framfart i gräset.


Jag fick bra skottläge med bra kulfång och vinkel när jag var på ca 40 meters håll och räven reste sig upp, så jag avlossade ett skott och räven föll fint. Helt plötsligt tyckte jag att rävjakt var väldigt kul. Jag vet inte om den kom mot mig på grund av att jag lockat med pipan eller om den hade vägarna förbi i något annat räv-ärende.

Efter några dagar (13/8) åkte jag tillbaks och satte mig på precis samma ställe och började locka igen. Efter 30 minuter ser jag en räv framför mig i skogskanten, ca 200 meter bort, han skymtade förbi ett kort ögonblick och sprang ner i skogen igen. Efter ytterligare ca 5 minuters lockande så dyker räven upp igen i nästa skogskant, ca 50 meter från mig. Perfekt skottläge och räv nummer två nedlagd för i år. Grymt kul med lockpipa! Och grymt bra att få ner rävbeståndet en aning, det är inte så många som jagar räv men det behövs.


2. Bockpremiären.

Den 16 augusti drog jag ut med farsan och min bror tidigt på morgonen. Vi såg en del rådjur men ingen hornbärande. Jag och Thomas stod efter några timmar vid ena passet och pratade och helt plötsligt står det en bock och stirrar på oss! Vi stirrade tillbaks fast genom kikarsikte, men tyvärr såg vi bara huvudet och det var ett riktigt dåligt skottläge. Att skjuta i ansiktet är vare sig smart eller snyggt.

Vi tog en paus på dagen och efter lite mat så var det dags för eftermiddagspasset, men då skulle Thomas åka hem så jag gick ut själv och satte mig. En lååång eftermiddag utan att se något vettigt.... Sedan blev det kväll och jag satt fortfarande kvar. Då kommer det en bock fram ur skogen på 200 meters håll. Han lägger sig för att vila... En lång stund... Jag ville ju att han skulle få närmare mig men det hade han inte alls planerat. Efter 45 minuter så reser han sig och går längs skogskanten, men inte mot mig alltså. Jag fick börja smyga bort mot honom men det är öppen åker så det är inte så lätt utan att bli sedd eller hörd av ett djur med superorgan för att lyssna och se. Men jag lyckades i alla fall att komma in till en skogsdunge där jag kunde använda några träd som skydd, sedan kom han så jag hade honom på ca 60-70 meters håll och då drog jag iväg ett skott och han föll.

DÅ kom jag på att jag sköt bocken längst in på marken, längst ner, så det blir uppförsbacke att dra djuret hela vägen till bilen! Så jag passade djuret (tog ut inälvorna) och band repet och började dra... Och dra... Fyfan! Så jävla jobbigt! Och mörkt hann det bli också. En bock, ryggsäck och gevär i uppförsbacke blir tungt. När jag kom till bilen var jag så svettig så min M90-jacka var blöt på utsidan och det rann svett från mitt ansikte! Jag hade inga problem att somna på kvällen efter 16 timmars jakt. Men i vilket fall som helst så blev det en bra bockpremiär!

3. Halvmåneklubben.

Min bror Thomas håller på att ta Jägarexamen nu, så han är med ute under så kallad uppsiktsjakt, då sitter han bredvid mig (eller farsan) med gevär, så jag kan rycka in om han gör något galet. Det har inte behövts än för han sköter sig bra :)

Förra veckan gick vi ut och satte oss i skitvädret och det regnade mestadels hela tiden dom första timmarna. Sedan avtog det och blev helt ok väder för en stund. Då kom det en bock och ställde sig 85 meter från passet, med hela bredsidan i skottläge! Thomas siktade och sköt, och fick en klockren träff och bocken föll stendöd till marken. Hans första bock! Bara att gratulera!!! Thomas hade för dagen beslutat att lämna glasögonen i bilen för att minimera risken att dom skulle blänka och kanske resultera i att bli upptäckt av ett rådjur. Så långt bra tänkt. Men om man sitter framåtlutad i skottögonblicket och behöver glasögon så vill man gärna krypa in närmare mot siktet med ansiktet. Då blir det inte så bra :) Siktet slog upp ett rejält jack i Thomas panna, så han och bocken blödde nästan lika mycket.

Stort grattis till Thomas för första bocken och för medlemskapet i halvmåneklubben!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar