tisdag 13 oktober 2015

Jakt igen...

Jodå, det har allt blivit en hel del jakt sen i augusti. Sammanlagt hittills från den 9/8 då jag gick ut första gången, så har det blivit 3 rävar och 2 bockar. Men på många jaktpass har det inte blivit mer än massa frisk luft, snus och kaffe. Men jag gillar ju att andas, snusa och dricka kaffe så det funkar bra det med.


Den första bocken och dom två första rävarna för i år berättade jag om i förra inlägget.

Den andra bocken sköt jag när min fru Sujo var med, jag skulle ut och jaga och hon ville följa med, och såklart får hon det! Det får hon precis när som helst faktisk för det är bara kul! Och hon har väl en liten plan på att ta Jägarexamen så småningom också, så det är ju inte fel att vara med ibland.

Så vi packade sakerna och drog iväg. Passet vi skulle sitta på för att passa på främst grävling men även räv och rådjur ligger precis bredvid ett gammalt ödehus där det finns grävling under huset. Jag hade tidigare varit där och hällt ut honung för att förbereda en åtel för grävling. Honungen var faktiskt från samma år som olyckan i Tjernobyl hände. Alltså 1986 för att vara mer exakt. Den luktade i vilket fall fortfarande väldigt gott, som honung alltså.

Vi började gå från bilen och efter ca 2 minuter är vi kanske 200 meter från passet, då ser jag en get, ett kid och en bock! Precis i lagom skottläge, om vi hade suttit i passet... Nu fick vi smyga försiktigt nedför vägen och mot huset. Jag lade av mig ryggsäcken och kröp sista metrarna och satte mig för att få bra stöd. Sujo var ca 10 meter bakom mig och stod helt still och tyst (en ganska ovanlig företeelse från henne faktiskt ;)).
Jag siktade och sköt och bocken föll direkt på plats. Det var en riktigt fin bock! Och en av mina kortaste jaktturer innan ett djur fällts. Men efter att vi passat rådjuret så satte vi oss på passet tills det blev helt mörkt och alldeles för mycket mygg för att det skulle vara ens det minsta lilla roligt. Däremot var det en helt grymt fin kväll med solnedgången som skiftade i färg hela tiden. Att bara sitta där och lyssna på nästan total tystnad, dricka kaffe och kika på solnedgången är livskvalitet!
Den tredje räven fällde jag nu i lördags då jag åkte ut tidigt på morgonen för att jaga på ett för mig helt nytt ställe, fast på en mark där jag jagat tidigare. Jag visste ungefär vart jakttornet var men hade ingen aning om vad jag skulle kunna se därifrån. Det visade sig vara en lång skogskant, ett lika långt dike och ett stort gärde/fält. Jag klättrade upp i tornet och gjorde mig hemmastadd och plockade fram kikare och lockpipor, laddade geväret, hällde upp kaffe och serverade mig själv en macka med pepparsalami på. Jag satt tyst i kanske en halvtimme för att se om det kunde skutta fram något rådjur, men det gjorde det inte.


Så jag började locka på räv med Nordic Crying Bird och även lite muspip emellanåt. Det gick säkert en halvtimme till och inte ett enda djur syntes till, förutom en korp som flög fram och tillbaks, det verkade som han inte visste riktigt vilket håll han ville flyga åt. Han lät förkyld också den stackarn.

Jag hällde upp en kopp kaffe till och precis när jag tog första klunken så kom det allt en räv promenerande lite sakta rakt mot mig. Jag lockade lite till och han närmade sig sakta, och vek sedan av för att gå lite snabbare men med hela bredsidan mot mig. Perfekt! Bra skottläge och bra kulfång bakom! Jag följde räven i kikarsiktet och tryckte av...


Precis då fastnar vapenremmen i tornet!!! Geväret stannar upp helt och jag träffar kanske en meter bakom räven! Han tyckte nog inte alls det var kul så han satte fart bort mot skogen, så jag laddade om och tog sikte och sköt igen. Denna gången blev det en träff och räven gör en kullerbytta och blir liggande. Jag gör patron ur och skall klättra ur tornet, då reser räven sig och går iväg!! Vad i helvete, då blev jag stressad! Jag far som en ninja upp i tornet och i med en patron och söker upp räven i siktet igen och drar iväg ett helt klart dödande skott. En jaktkamrat i samma jaktlag som jagade på egen hand en bit bort hade hört skotten och trodde att det var något riktigt stort eftersom han hörde tre skott :).
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar