lördag 21 januari 2017


Vildsvin nr 1.
Nu under hösten och tidig vinter så har det varit mycket rörelse på vildsvin i skogen. Vi har anlagt några åtlar och sett att dom varit där i stort sett varje natt. Vi byggde en vakkoja eftersom man räknar med att sitta typ halva nätter i minusgrader ganska ofta, så något litet skydd mot vädret vill man ju ha.

Jag har suttit åtskilliga timmar på pass där i kojan, mitt i natten, tidiga morgnar och sena kvällar... men när man sitter där så kommer dom såklart inte fram! Jag började bli lite frustrerad eftersom jag visste att dom var där nätterna som jag INTE var där!

Grisarna får majs varje kväll kl 19:00 men jag tänkte att jag får testa något nytt, som kanske kan locka dom, och samtidigt ta bort lite av min egna vittring. Jag köpte ett par flaskor alkoholfri glögg och skvätte ut hela åtelplatsen, upp på träden och runt om på marken. Jag satte mig på plats ca 18:30 och spridaren med majs gick igång kl 19. (Den sprider i fem sekunder)

Kl 19:15 kommer ett gäng med smågrisar fram och börjar springa runt. Jag hann precis se dom och sedan sprang dom in i skogen igen. Jag gjorde mig klar med geväret och fortsatte sitta still och redan efter några minuter kom dom tillbaka. Jag valde ut en som gick lite vid sidan av dom andra och siktade, osäkrade och sköt. Den lade sig på plats direkt. Jag tog med den och åkte till farsan som hjälpte mig att ta ur och flå den eftersom jag aldrig skjutit ett vildsvin förut. Detta var en kulting och nästa gång hoppas jag att få fälla en som ger lite mer mat.


Jakt med barn.
Söndagen den 15 januari åkte jag för att jaga en sväng, och fick sällskap av min son Alexander och en kompis till mig (A) och hans son (D). Redan på morgonen tänkte jag att det var en ganska dålig dag att göra detta, eftersom det var -9°C. Men det var fint och klart. Vi gick ut och satte oss på pass och efter en stund började jag locka på räv. Inte ett liv någonstans. Dom enda som reagerade på mina lock var några korpar som började cirkulera. Men ingen räv.


Efter ca en timme frös barnen ganska mycket så vi bestämde oss för att avsluta och göra upp en brasa och grilla lite korv. Ungarna värmde sig vid elden och fick lite korv och bröd samt varm choklad, och sedan började dom springa runt och hoppa i träden och allmänt bete sig som... barn typ.

Ungarna skrek "Det är ett rådjur här!", och pekade bort mot skogen precis när rådjuret skuttade in och tog skydd. Jag kan inte fatta att rådjuret ens kom fram när barnen förde sånt liv haha.Efter det fick barnen testa att skjuta hagelgevär. Båda två var riktigt bra på det och kunde skjuta (och träffa en 2,5 L dunk på ca 15 meters håll) utan att jag höll upp geväret för dom. Det blir ju ganska svårt med ett så långt och tungt vapen när man bara är 8-9 år.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar