torsdag 1 juni 2017

Jakt i mörker

Bild lånad av Racerback.se
Om du inte är intresserad av varken jakt eller teknik så kan du nog sluta läsa efter följande punkt. ← (ja, den)

Att jaga i mörker är ju ganska effektivt om det handlar om vildsvinsjakt, eftersom vildsvinen är aktiva på kvällar, nätter och tidiga mornar för det mesta. Man kan anlägga en åtel där man installerar fast belysning och matar grisarna med lite majs och ärtor. Det är ju bra för att försöka hålla vildsvinen borta från nysådda åkrar så bonden slipper få för mycket bök och därigenom förstörda sådder. Nackdelen är att om man jagar på en åtel så skräms inte vildsvinen från åkrarna och problemet med förstörda sådder finns kvar. Och en åtel är ju en fast punkt och det gäller att vara där samtidigt som vildsvinen...

Så... därför ansökte jag till Länsstyrelsen om att få använda rörligt ljus och bildförstärkare, d.v.s. lampa på geväret och/eller mörkersikte, och jag fick tillstånd till att använda detta. Tillståndet är bundet till jaktmarken/fastigheterna och kan därför nyttjas av alla i jaktlaget.
Nästa "problem" är ju att då måste man inhandla dessa saker. Lampa med fäste har jag redan en bra som jag kan montera på geväret utan problem, men mörkersikte hade jag inte för en vecka sedan, så jag tänkte ta en titt på Elmia Game Fair, jaktmässan i Jönköping. Så dit åkte jag på fredagen och gick runt i fem timmar och botaniserade och kollade vad som fanns för goa grejer, och jämförde pris och funktioner. Jag hade även läst en del innan på nätet om olika sikten för att veta lite vad andra tycker m om olika modellerna. Mitt val landade på ATN X-Sight II HD 3-14*50 som jag handlade av Racerback. Det ligger hyfsat i pris och i förhållande till vilka funktioner som finns i det så får man mycket mer än på samtliga andra sikten jag kollat på! Massor med funktioner som jag inte kommer att ha användning för, men många bra saker också!
Här har jag kopierat siktets många funktioner från Racerback (Jag har också ändrat några felaktiga stavningar i texten);

Videofilmar i HD
Wifi
Mjuk zoom.
E-kompass.
Smart avståndsmätare
Skytte/ avstånds korrigering.
Obsidian mjukvara
Blåtand
Dag/ Natt läge
3d gyro
Rekylaktiverad inspelning
IR-lampa ingår 

Sensor: HD1080p ATN L130 Sensor
Förstoring 3-14
FOV vid 900 meter ca 138 meter
Angle of view 9°
Objektivets lens focal length 50mm
Micro Display HD Display
Kärna ATN Obsidian II
Upplösning 160lp/mm
Justering per pixel 1/4"
Ögonavstånd 65mm
Vattentät (regn osv)
Video Record upplösning 1080 @30 bilder per sekund
Mikrofon
Inbyggt minne 4Gb
Minneskort upp till 64GB (micro sd)
Micro USB till att koppla upp din enhet mot ATN för analys av mjukvara & eventuell uppdatering av den, samt till externt batteripack (köps separat)
Micro HDMI, ja
WIFI till att streama det som du ser i siktet i din/ kompisens mobil, finns till Ios & Android
Blåtand 4.1
GPS, till geotaggning, höjd över havet mm
3D gyroskop, ja
3D Accelerator, Ja
3d magnetometer ja
Gyro avståndsmätare ja
Smart shooting upplösning Ja
RAV, ja (siktet filmar kontinuerligt HELA tiden, upp till 4GB som kastas om du inte skjuter, om du däremot skjuter så SPARAR siktet 10 sekunder INNAN skottet & 10 sekunder EFTER skottet)
Elektronisk kompass i display
Mjuk zoom
Riktmedel, flera olika val & färger


Jag har endast packat upp det, satt i batterier och testat lite inomhus och det är inte monterat på geväret än, jag behöver köpa en skena till gevärsfästet så jag får bak siktet tillräckligt. Jag kommer att ge det en ordentlig test så snart jag kan, sedan skall jag skriva en slags recension som kanske kan hjälpa andra blivande nattjägare att välja eller välja bort detta. Jag hoppas ju självklart att det är bra, eftersom jag redan har köpt det...

En sak som är viktig att testa direkt jag monterat det är vad det tål... enligt några så pallar det inte med rekylen för vapen med kaliber större än .308 (7,62x51), och jag har ju .30-06 (7,62x63). En del andra säger att det tål ända upp till 9,3x62.

Någon sade på ett amerikanskt forum att rekylproblemet berodde på att batterierna inte sitter tillräckligt i spänn mot kontaktytorna inuti siktet, så att vid en kraftig rekyl så stängs siktet av, och man kunde då lösa detta genom att använda ett externt batteripack. Detta har jag tänkt köpa till i vilket fall eftersom det då håller siktet vid liv i upp till ca 22 timmar, jämfört med kanske 8 timmar med litiumbatterier. Jag skall testa att skjuta utan batteripack så får man väl se vad som händer. Tydligen har ATN en mycket bra support. Hoppas det stämmer.

Nej, jag är inte sponsrad av varken ATN eller Racerback, men jag vill nämna dom eftersom jag använt deras sammanfattning av siktet, samt en bild.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar