onsdag 3 augusti 2016

Jaktsäsongen 2016-17 är igång!

Yes, äntligen blev det den 1 augusti! Dels är det min och Sujos bröllopsdag (Bäst att skriva detta först ;))  och dels så är det säsongspremiär för rävjakten! Sujo är ju ingen morgonmänniska så jag lade upp dagen så att jag gick upp kl 03:15, satte på kaffe, drack kaffe och packade matlåda och åkte sedan upp till skogen för att locka räv! Bröllopsdagsfirandet blir bäst att ta på eftermiddagen :)

Dag 1 (1/8)
Jag ankom till jaktmark nr 1 ca kl 05, precis när jag parkerar bilen så börjar det regna! Jag hade givetvis regnkläderna hemma i källaren, så jag bestämde mig för att åka till jaktmark nr 2 för där finns en nybyggd jaktkoja med tak som jag kan sitta i. När jag kommit dit och suttit i kanske 15 minuter så slutar det regna och solen börjar sakta titta fram. Efter att suttit i knappt en timme omgiven av total tystnad så åkte jag tillbaks till jaktmark nr 1 och gick sakta och tyst längs vägen för att komma till ett av passen. När jag har ca 25 meter kvar så är det som ett krön ner till en dalgång, precis då ser jag huvudet på en räv där nere i dalen! Jag backade och hukade mig, lade av mig ryggsäcken och smög sakta åt sidan och framåt i skydd av en rundbal. Där kunde jag observera räven som gick runt en annan rundbal ca 40-50 meter från mig. Räven kom fram och satte sig framför balen och satt där i några minuter, jag hade den hela tiden i siktet, redo att trycka av. Räven reste sig och ställde sig med hela bredsidan mot mig, så jag osäkrade och tryckte av! Räven fullkomligt exploderade!

Visst är kanske kaliber .30-06 med 11,7gr kula lite väl häftigt på räv men djuren blir kvar på plats, men tyvärr så såg detta inte vackert ut alls! Denna räv fälldes kl 06:15, och jag lägger inte upp något foto på denna...

Precis i skottögonblicket så rusar två andra rävar fram från rundbalen närmast mig! Det är kanske 10 meter dit. Rävarna sprang allt dom kunde åt var sitt håll och jag försökte inte ens skjuta på någon av dom, jag får nog tillfälle till det senare.


Sedan åkte jag till jaktmark nr 3 och satte mig för att försöka locka in någon räv där. Jag testade med Hubertus muspip och Nordik Crying Bird utan framgång. Jag fick en skymt av en bock precis vid gränsen till grannmarken och hela tiden satt en hare på gärdet framför mig, och när jag kände att det inte var någon mening att sitta kvar så testade jag harens ångestskrik (PC2), och jävlar vad haren fick panik! Den sprang som en galning fram och tillbaks och visste nog inte vilket håll som den ville åt.... När jag slutat att väsnas så satte sig haren och fortsatte att äta igen.

När jag kom hem så tog jag med frun och åkte till Stars and Stripes där vi käkade en grym middag i form av hamburgare och annat gött! En alkoholfri Mariestads åkte ner i svalget också, riktigt god!

Dag 2 (2/8)
Jag gick upp en halvtimme tidigare för att vara på pass redan innan det ljusnar tänkte jag. Så klockan ringde kl 02:45 och jag var på pass på mark nr 1 ungefär kl 04:30, men det var nästan ljust redan då... Jag satt och lockade men inte ett liv någonstans... det brukar nästan alltid finnas något djur man kan se eller höra på den marken, men det var helt tyst och helt tomt. Inte ens fåglar som lät eller flög runt! Jag åkte till mark nr 2 och satte mig en stund... samma där, inte ett liv.

Tillbaks till mark nr 1 och satte mig denna gång längre ner på marken, bakom en annan rundbal. När jag inte sett något alls på en bra stund så tänkte jag ge upp, så jag reste mig upp och drog på ryggsäcken och tog geväret för att gå till bilen. Precis då får jag se ett par rävöron borta i skogskanten, under en buske! Så jag krängde försiktigt av mig ryggsäcken och satte mig på plats igen... jag följde räven i handkikaren för den var för långt bort för att skjuta ett säkert dödande skott. Efter några minuter gick den ut på åkern, och går sedan åt fel håll! Den går ifrån mig! Den fortsatte rakt bort och mot en havreåker där den gick in i havren. Jag tänkte att det var lika bra att packa ihop igen men just då kommer den ut igen och följer sitt egna spår tillbaks... jag lockade lite med muspip och då viker den av och går rakt emot mig! Jag tog upp geväret och hade koll på den i siktet, fortfarande alldeles för dåligt skottläge. Sedan viker den av igen och försvinner bakom ett träd. Jag lockade ytterligare lite med muspipet och någon minut senare kommer den fram och går sakta snett framför mig, med hela bredsidan åt mitt håll. Jag osäkrar och trycker av. Räven ligger och räv nummer två för säsongen fälls kl 07:15.


Strax efter skottet kommer en bock gående, när den närmade sig den döda räven blev den väldigt nervös och hoppade till och sprang därefter in i skogen :) Det är gött att se att det är gott om rådjur på marken, det är ju bara knappt två veckor kvar tills dom också är lovliga. En räv utöver den jag sköt, en bock, en get med två killingar och ytterligare ett rådjur, som jag inte kunde avgöra vad det var på så långt håll, fick jag se på marken denna dag.

Nästa rävjakt skall jag försöka få till någon kväll istället, snart är semestern slut också och då är det inte lika roligt att gå upp tidigt längre....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar