tisdag 16 juni 2009

Överpronation och hög hålfot.

Ja, så löd diagnosen om mitt steg. Ganska normalt alltså...

Detta inlägg skall du inte läsa om du inte har någon slags sjuk böjning för skor. Eller om du bara har jävligt tråkigt. Eller om du inte kan sluta läsa nu. Eller nu. Nähä, fortsätt då för fan men skyll inte på mig sen.

Jag stegade in i en sportbutik för att kolla på ett par bra skor för löpning, jag tänker inte ge mig på att springa ett halvt maraton med ett par halvdana skor som inte är anpassade för detta ändamål, så jag tänkte att det är lika bra att köpa löparskor direkt så dom är ordentligt använda innan det verkligen gäller. Det skulle kännas förjävligt att avbryta loppet på grund av skoskav för att jag har för nya skor. Egentligen kan jag inte kalla mina gymskor för halvdana för dom är riktigt bra, och jag tycker dom var riktigt dyra också, dom kostade strax över 900 kr, men dom är mer lämpade för inomhusaktiviteter och det är gött att ha separata skor för ute och inne.

Expediten frågade om han kunde hjälpa till med något och jag sade "-jo, jag har aldrig sprungit i hela mitt liv och jag skall springa GöteborsVarvet om 11 månader så jag behöver väl bra skor antar jag?"
"-Ehh, jaha!?" sade han och verkade väldigt tveksam till om jag menade allvar, eller han kanske trodde det var dolda kameran eller liknande. När han förstod att jag inte drev med han blev han väldigt seriös och startade upp en apparat kopplad till en dator, jag fick ställa mig på en platta och så scannades mina fötter av, det blev tre olika färger som markerade vart det var olika belastning när jag stod. Sen var det test med böjda knän och slutligen fick jag gå över plattan. Sedan i datorn fick jag reda på att jag har en hög hålfot som jag redan visste, och även att jag går med överpronation, som betyder att jag sätter ner foten rakt och sedan lägger över en del av vikten till insidan av foten.

Expediten mätte mina fötter och plockade fram 2 par skor jag fick testa, Asics GT-2140 och Nike Vomero +3. Båda i storlek 44. Båda paren kostade exakt samma och jag testade båda paren och det var en jävla skillnad! Asics var riktigt sköna medans Nike kändes riktigt obekväma, jag skulle inte ens vilja ha dom som fritidssko! Mina gymskor är också Asics fast modellen heter Gel 140TR och dom ser nästan exakt likadan ut. Svarta och fina :)

Sen skall jag absolut inte använda bomullsstrumpor när jag springer heller... så då fick jag köpa 2 par strumpor som transporterar bort svett men behåller värme. Det är första gången i mitt liv som jag köpt strumpor som kostar nästan 120 kr/par! Och skorna kostade ca 1400 kr så nu får jag fan hoppas att dom är riktigt bra och ger mig en pallplats i maj... säkert! :)

Det är fan inte bara att börja springa hur som helst, man måste ha en arsenal av specialsaker också! Vad mer behöver jag? En tight dress med minst 7 coola neonfärger, pannband, löparbrillor, handskar, knäskydd, armbågsskydd, hjälm, stavar, valla, liniment, blodtrycksmätare, stegmätare, mp3-spelare, solskydd, solskärm...

1 kommentar:

  1. Tackar tackar! =) Ja, visst är det vackert där! Älskar det där vattenfallet, och så har det ju verkligen ett pasande namn oxå! :)

    Hehe... ja, jag hade nog *förlåt* oxå sett lite skeptisk ut om du hade kommit in och talat om att du skulle springa Göteborgsvarvet! Men, alla lyckönskningar till dig! Hoppas att alla attiraljer ger dig en bra placering. Men, det är ta mig tusan en bedrift att bara ta sig runt!
    Kram Milo

    SvaraRadera